Over Lachgas

Wat is lachgas nu juist?

Lachgas of in zijn scheikundige naam distikstofmonoxide wordt soms gebruikt bij operaties als verdovingsmiddel om je in een kunstmatige roes te brengen. Dit kan ook recreatief gebruikt worden op party’s, er is wel een verschil tussen de twee. Het eerste lachgas is gemaakt voor medicinaal gebruik en is vermengd met puur zuurstof. Uiteraard is deze getest en goedgekeurd op de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede lachgas is gemaakt voor industrieel gebruik en is niet vermengd met zuurstof, deze moet niet voldoen aan de eisen voor menselijke consumptie en geeft een algemeen sterker effect. Lachgas was vooral populair tijdens de jaren ’90 waarbij je op verschillende party’s ballonnen kon kopen die gevuld waren met lachgas. Het is een tijdlang verdwenen van de markt door verschillende regels en wetgevingen maar tegenwoordig zijn er aanpassingen gebeurt en is het gewoon legaal in gebruik. Lachgas kan aangekocht worden in patronen, cilinders en zelfs flessen. Deze flessen worden besteld voor party’s en kunnen tot 240 ballonnen van lachgas voorzien.

Hoe gebruikt men lachgas?

Lachgas kan je niet zomaar uit de spuitbus inademen. Het lachgas dat de spuitbus verlaat kan je lippen bevriezen door de druk. Daarom spuiten ze dit in ballonnen om dan via de ballon het lachgas te inhaleren. Gebruikers doen dit door langzaam het lachgas in en uit te ademen uit de ballon. Je voelt vrijwel direct effect bij het inhaleren van lachgas. Dit effect houdt enkele minuten aan en ept dan weg. Eén ballon lachgas bevat gemiddeld rond de 8 gram distikstofmonoxide of 4,3 liter lachgas onder atmosferische druk. In Nederland worden er minder dan 10 ballonnen per gelegenheid gebruikt door 86% van de lachgasgebruikers. De meerderheid gebruikt dit maandelijks of zelfs minder frequent.

Kopen van lachgas in den haag?

Je kan lachgas kopen in Den Haag bij cookiegas.nl Van 2 kilo flessen tot 15 kilo flessen waarbij meer kilo een fixe korting geeft. Dus ga zeker langst op hun pagina, ze zijn 24/7 geopend en bezorgen gratis in Den Haag.

​​Lachgas kopen, is het legaal in aankoop, verkoop of gebruik?

Veel mensen vragen zich af of het handelen en gebruiken van lachgas wel daadwerkelijk legaal is. Officieel was lachgas voor een lange tijd niet legaal omdat het onder de geneesmiddelen viel. Dit wil zeggen dat er zeer streng op toegezien werdt en er een straffe wetgeving van toepassing was. Het lachgas wat op deze geneesmiddelenlijst staat is sinds juli 2016 veranderd. Lachgas valt sinds juli onder de Warenwet als aangegeven door het Euopese hof. Deze wet is van toepassing op alles was verkocht zou mogen worden als ‘waren’. Deze wet staat los van de gezondheid dat bepaald gebruik kan veroorzaken. Concreet wil dit dus zeggen dat lachgas gezien wordt als iets wat je kan verkrijgen in winkels. Dus volledig legaal is sinds 2016, het kopen van lachgas is dus gewoon mogelijk en doormiddel van onderzoek is het gebruik hiervan volledig risicovrij verklaart.

Lachgas kopen in Den Haag, mag het door iedereen aangekocht worden?

Iedereen in Nederland mag lachgas kopen, er zijn geen leeftijdsregels opgesteld hierrond omdat het onder de warenwet valt. Zelfs 16 jarige mogen in principe lachgas kopen zonder probleem. Een winkelier staat natuurlijk altijd vrij om bij bepaalde aankopen het niet toe te staan. Als deze aankoop er verdacht uit zien. Dit blijft echter de verantwoordelijkheid van de winkelier zelf. Wat men doet met deze aankoop moeten de mensen zelf weten. U mag er zeker van zijn dat er geen risico is voor je gezondheid bij het gebruik van dit lachgas. Er staat een sterk wetenschappelijk onderzoek achter het gebruik hiervan.

Het gebruik van lachgas in Den Haag legaal?

Het gebruik van lachgas is niet aan te tonen met drugtesten en het effect werkt maar voor enkele minuten voor het weer weg zakt. Het brengt geen risico’s met zich mee voor de gezondheid en is dus volledig legaal. Het is natuurlijk wel aangeraden niet teveel lachgas te gebruiken. De gewenste effecten hiervan zijn dat je een warm gevoel krijgt, je wordt opgewekt en vrolijk en pijn wordt verdoofd. Het is aangeraden lachgas te gebruiken op veilige plaatsen.

Lachgas en de wet

Lachgas wordt recreatief gebruikt als roesmiddel. Ook wordt het nog gebruikt als narcosemiddel door tandartsen en in ziekenhuizen. Dit gebeurt echter steeds minder omdat er tegenwoordig betere (sterkere) middelen op markt zijn. Daarnaast wordt het gebruikt als drijfgas in de voedingsindustrie en in de motorsport om het vermogen van de motor te verbeteren.
De verkoop van lachgas i.c.m. een ballon was tot 1 april 2016 officieel illegaal. Lachgas stond op de geneesmiddelenlijst waardoor het onder zeer strenge regels viel en de verkoop voor ‘oneigenlijk’ gebruik verboden was. ‘Oneigenlijk’ gebruik werd geconstateerd als de patronen/het gas werd verkocht i.c.m. een ballon.
Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet.
Lachgas wordt ook weleens verkocht op feesten en festivals. Als verkoper moet je je houden aan de verplichtingen van de Warenwet. Degene die dit aanbiedt aan gebruikers, voor geld of gratis, is daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert.
Omdat de controle en handhaving daarvan bij de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt hebben zij een risicoanalyse laten uitvoeren door het RIVM. Hieruit is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor een ernstig gezondheidsrisico en is er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op grond van de Warenwet.
Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment dus niet strafbaar.
Er is echter geen rekening gehouden met de setting waar het gebruikt wordt en de mogelijke risico’s bij combigebruik

Hoe gebruik je lachgas

Als drug wordt lachgas gebruikt door het te inhaleren vanuit een ballon.
Lachgas wordt vaak verkocht in patronen en vervolgens via een slagroomspuit in een ballon gespoten. Sommigen ademen het gas vanuit de ballon en houden het dan lang vast. Anderen ademen vanuit de ballon, in en uit.
De ballon kan ook vanuit een gasfles (cilinder) gevuld worden. Een gebruiker mag nooit rechtstreeks vanuit de gasfles of slagroomspuit inademen. Het gas is namelijk ijskoud waardoor lippen, neus, stembanden en longen kunnen bevriezen.
Wanneer een gebruiker de lucht van de lachgasballon afwisselt gewone lucht (door dit via de neus in te ademen), verkleint dit de kans op omvallen. Daarnaast maakt dit het effect ook beter volgens ervaringen van gebruikers. Door gebruik van lachgas kan men erg duizelig worden dus is het verstandig om te gaan zitten/liggen bij gebruik.

DOSERING
In een patroon zit altijd evenveel lachgas en de meeste gebruikers spuiten per keer 1 of 2 patronen in een ballon. De lachgas in de ballon is na 4 keer inademen zo goed als helemaal opgenomen. Daarna de ballon in blijven ademen heeft geen zin en zorgt alleen maar voor zuurstofgebrek.

Wat is Lachgas ?

Naam
Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O). Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte en (soms) sterke roes. Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam ‘lach’ gas.

Afkomst
Lachgas is van oorsprong een narcosemiddel en pijnstiller en wordt nog steeds in de medische wereld gebruikt.Sommige tandartsen geven hun patiënten lachgas om te ontspannen en pijn te verminderen. Lachgas wordt ook gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen (slagroom) en soms in de autosport om motorvermogen te verhogen.

Uiterlijk
Lachgas is een kleurloos gas met een lichtzoete smaak. Lachgas is in winkels en webshops te koop. Het wordt verkocht in kleine metalen patronen (om slagroom mee te maken). Voor medische doeleinden en in de autosport is het te koop in grotere metalen cilinders. Op feesten, festivals of feestdagen zoals Koningsdag wordt het per ballon verkocht. Het gas wordt vanuit patronen of cilinder in een ballon gespoten.
De hoeveelheid lachgas die in een ballon wordt gespoten verschilt omdat de grootte van ballonnen verschilt. Een grotere ballon kan meer lachgas bevatten.

Werkzame stof
De werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O).

Manier van gebruikLachgas
wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas in is gespoten.

× Direct Contact